Aasta Vein 2021

Aasta Vein 2021

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon korraldas esmakordselt konkursi „Aasta Vein 2021“, kus hindamisel olid veinid 35lt erinevalt veinimaaletoojalt/valmistajalt ja kokku 408 erinevat veini.

Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon korraldas esmakordselt konkursi „Aasta Vein 2021“, kus hindamisel olid veinid 35lt erinevalt veinimaaletoojalt/valmistajalt ja kokku 408 erinevat veini!

Veine hinnati 100 punkti süsteemis ja hindamise objektiivsuseks anti grupile veini baasinfo ning hinnaklass, kus iga € märk tähistas 10 eurot hinnasammu hulgimüügihinnas, ilma käibemaksuta.

Veine hindas professionaalne žürii, mis koosnes Eesti sommeljeedest, joogispetsialistidest ja ajakirjanikest. Kõiki veine hinnati rangelt pimedegustatsioonil, kusjuures hindajatele oli teada vaid veini päritolumaa, viinamarjasort või sordid ja hind. Kõik veinid serveeriti korrektsel temperatuuril otse pudelist (ei dekanteeritud). Igat kategooriat hindas vähemalt viieliikmeline žürii, mida juhtis kogenud grupijuht, kes kogus kokku punktid, jälgis nende ühtlast taset ja vajadusel tõstatas diskussiooni hindajate vahel tulemuste täpsustamiseks või ühtlustamiseks.

Veine hinnati 100 punkti süsteemis:

  • Kuld                           90 +  punkti, rahvusvahelises mõõtmes tipptasemel vein
  • Hõbe                         83 + punkti, omas klassis silmapaistvalt väga hea vein
  • Pronks                      77,5 + punkti, omas klassis hea vein

Sel aastal anti välja 28 kuld-, 84 hõbe- ja 120 pronksmedalit.

Kristjan Markii, ESA president: „Tore on see, et juba esimesel aastal laekus päris arvestatav kogus erinevas hinnaklassis ja stiilis veine, mis tegi hindamise väga põnevaks. Leidsime huvitavaid ja omanäolisi veine rohkemgi, kui loota ja arvata oskasime. Loodetavasti on järgmisel aastal osalejate hulk veelgi suurem, sest häid veine on Eesti turul rohkelt.“

Meil on hea meel teada anda, et meie veinid pälvisid antud konkursil medaleid! 

Kuldmedal:

Graham's 10 Y.O. Tawny Port Porto D.O.

San Marzano Sessantani Primitivo di Manduria D.O.P. 2016.

 

Hõbemedal:

Doppio Passo Primitivo Salento 2018

Botter Prosecco Rosato Extra Dry

W&J Graham's Late Bottled Vintage Port 2015

 

Pronksmedal:

 Altano Duoro Red 2018